fbpx

Zielone koktajle – zbiór najsmaczniejszych przepisów

Data dodania: 11.11.2020

Zielone koktajle są bardzo smaczną, pełną witamin i minerałów, przekąską. Autorka książki zatytułowanej Przewodnik Odkwaszania Organizmu (dr Susan Brown), dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej zaleca jedzenie przynajmniej 1 filiżanki zielonych warzyw dziennie. Dzięki zielonym koktajlom jest to bardzo łatwe.

Składniki:

Koktajl z pietruszką - składniki

400 ml maślanki lub kefiru (najlepiej samodzielnie zrobionego na bazie grzybka tybetańskiego)

2 mocno dojrzałe banany

1 cytryna

Garść świeżej bazylii

Garść natki pietruszki

2 łyżki octu z kwiatu czarnego bzu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Maślankę wlać do blendera, dodać bazylię i pietruszkę, obrane banany oraz wyciśnięty sok z cytryny. Następnie zmiksować. Powyższe składniki starczą na około 2 porcje (2 szklanki o pojemności 330 ml). Pamiętajmy, aby zielone koktajle pić zawsze zaraz po przygotowaniu. Niestety ze zmiksowanych warzyw i owoców bardzo szybko utleniają się niektóre witaminy (zwłaszcza witamina C).

Radzę zawsze kupować owoce, warzywa i zioła oznaczone certyfikatem ekologicznym. Jeśli to nie możliwe, przed spożyciem płuczemy je w roztworze z sody i octu, aby pozbyć się pestycydów.

Zdjęcia:

Koktajl z pietruszką
Koktajl z pietruszką

Zrobiłeś zielony koktajl według mojego przepisu? Daj znać, co o nim myślisz w komentarzach poniżej. Zachęcam także do polubienia mojego konta na Facebooku i Instagramie.

Pozdrawiam,

Ania z Dla Zasady

Polecane artykuły:

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *