fbpx

Sałatka warstwowa z pieczonych warzyw – przepis

Data dodania: 30.01.2021

Sałatka warstwowa z pieczonych warzyw jest jedną z moich ulubionych. Nie tylko świetnie smakuje, ale i pięknie wygląda. Zresztą sami widzicie na zdjęciu 🙂 Danie jest dosyć proste do zrobienia, jednak trochę czasu zajmuje upieczenie i wystudzenie warzyw. Można je także oczywiście ugotować, tak jak do tradycyjnej sałatki jarzynowej, jednak ja zdecydowanie bardziej wolę aromat pieczonych ziemniaków, marchewki, pietruszki i buraka.

Składniki na sałatkę warstwową:

  • 2 duże bio marchewki
  • 1 duża pietruszka (najlepiej bio)
  • ½ dużej cebuli lub jedna mniejsza
  • 1 duży burak lub dwa mniejsze (najlepiej bio)
  • 3 jajka
  • 4 małe lub 2 duże ziemniaki (najlepiej bio)
  • 4 – 5 ogórków kiszonych
  • 2 czubate łyżki majonezu (najlepiej domowej roboty)
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego (bez mleka w proszku, z żywymi kulturami bakterii)
  • 1 łyżeczka musztardy (najlepiej domowej roboty)
  • 2 łyżeczki chrzanu (zwróć uwagę, aby miał dobry skład, żadnego mleka w proszku, gumy guar i innych świństw)
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej
  • ½ łyżeczki pierzu
  • 2 ząbki czosnku
  • zielenina do przyozdobienia (bazylia, pietruszka, kiełki)

Jeśli nie udało ci się kupić bio warzyw, w pierwszej kolejności zalecam wymoczenie ich najpierw w wodzie z octem, a potem w wodzie z sodą oczyszczoną (badania udowodniły, że ta metoda usuwa pestycydy o wiele skuteczniej niż samo mycie). Jest to szczególnie ważne w przypadku marchewki i buraków, ponieważ te warzywa mają tendencję do kumulowania chemii. Dlatego zawsze staram się kupować je w wersji bio, bo (choć moczenie w sodzie i wodzie jest skuteczne), to trzeba się liczyć z tym, że różnorodne środki chemiczne mogą znajdować się także wewnątrz jarzyny.

Przepis

Upiecz warzywa w piekarniku

Delikatnie ponakłuwaj nożem warzywa i włóż do rozgrzanego do 190°C piekarnika. Piecz aż zmiękną, a ich skórka zrobi się pomarszczona. Burak i większe ziemniaki mogą potrzebować więcej czasu niż pietruszka i marchewka. Następnie jarzyny należy całkowicie wystudzić.

Zrób sos

W międzyczasie możesz zrobić już sos – zmieszaj ze sobą w miseczce 2 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu, 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżeczki chrzanu. Dodaj 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu. Przez praskę wyciśnij 2 ząbki czosnku i wszystko ze sobą zmieszaj. Jeśli spróbujesz sos, wyda ci się on zbyt słony i zbyt intensywny. To normalne 🙂 Pamiętaj, że dodajesz go do sporej ilości nieprzyprawionych warzyw.

Ułóż składniki warstwami

Na dnie płaskiego naczynia (np. żaroodpornego do zapiekanek) należy warstwami układać:

  • startą na tarce marchewkę;
  • startą na tarce pietruszkę;
  • pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone;
  • starte na tarce ziemniaki (ziemniaki oprószyć solą i pieprzem);
  • pokrojoną w drobną kostkę cebulę;
  • sos;
  • starte na tarce białko jajek;
  • startego na tarce buraka;
  • pokruszone żółtko jaj;
  • zieleninę (np. pietruszkę, bazylię, kiełki).

Sałatkę można teoretycznie jeść od razu, ale ja wolę wstawić ją najpierw na przynajmniej godzinę do lodówki, żeby się trochę schłodziła, a składniki przegryzły.

Jeśli zrobiłeś sałatkę z tego przepisu, daj znać, czy ci smakowała w komentarzach poniżej. Zapraszam także do polubienia mojego konta na Facebooku i Instagramie.

Pozdrawiam,
Ania z Dla Zasady

Polecane artykuły:

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *