fbpx

Pieczone warzywa w sosie bananowo-pomidorowym

Data dodania: 10.02.2021

Pieczone warzywa w sosie bananowo-pomidorowym to propozycja dla fanów słodko-ostrych smaków. Banan, pomidory i aromatyczne przyprawy doskonale się ze sobą komponują. Muszę przyznać, że uwielbiam to danie. Zazwyczaj podaję je z jajkiem sadzonym, ale można też oczywiście zaserwować z ryżem. Idealnie pasuje do tego surówka z jabłka i pora.

Składniki na porcję dla 4 osób:

  • 2 papryki (ja użyłam słodkie podłużne)
  • 2 niewielkie cukinie
  • 1 słodki ziemniak
  • 300 g pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 passata pomidorowa (0,7 l)
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki soli (jedna czubata do sosu i dwie do warzyw)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • ¼ łyżeczki chilli (dostosuj w zależności od ostrości przyprawy i upodobań)
  • ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki kuminu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego

Przepis na pieczone warzywa w sosie bananowo-pomidorowym:

Paprykę i 2 cebule kroimy w grubą kostkę (około 4×4 cm), cukinie i słodkiego ziemniaka siekamy nieco drobniej. Pieczarki obieramy ze skórki, przekrajamy na ćwiartki. Wrzucamy wszystko do dużej miski, dodajemy 3 łyżki oleju i 2 łyżeczki soli. Można także oprószyć warzywa słodką papryką, zmieloną kolendrą i kuminem. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy na płaską blachę i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy, aż warzywa zmiękną, co jakiś czas mieszając.

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy w małym garnku. Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, 1 czubatą łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę wędzonej papryki, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 1 łyżeczkę curry, ¼ łyżeczki chilli, ½ łyżeczki zmielonej kolendry, ½ łyżeczki kuminu, 2 łyżki sosu sojowego i przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Banany obieramy ze skórki, gnieciemy widelcem i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy i gotowe:)

Gdy warzywa w piekarniku zmiękną, mieszamy je z sosem pomidorowo-bananowym i zapiekamy jeszcze z 10 – 15 minut.

pieczone warzywa w sosie bananowo-pomidorowym z jajkami

Jak wspominałam we wstępie, pieczone warzywa w sosie bananowym można podawać z jajkiem sadzonym, ryżem lub kaszami. Świetnie komponuje się z sałatką porowo-jabłkową, która jest bardzo prosta do zrobienia. Wystarczy:

  • 1 duży por
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Jeśli zrobiłeś pieczone warzywa w sosie bananowo-pomidorowym według powyższego przepisu, daj znać w komentarzach poniżej. Zapraszam także, do polubienia mojego konta na Facebooku i obserwowania na Instagramie.

Pozdrawiam,
Ania z Dla Zasady

Polecane artykuły:

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *