fbpx

Pasztet warzywny – przepis na jaglano-soczewicowy pasztet ze śliwkami

Data dodania: 23.01.2021

Uwielbiam warzywne pasztety 🙂 Poniżej prezentuję przepis na jaglano-soczewicowy pasztet z suszonymi śliwkami. Przepis zapożyczyłam z popularnego bloga dla wegan, jednak nieco go zmodyfikowałam. Oryginał był pyszny, ale (nieskromnie mówiąc) moja wersja jest jeszcze lepsza.
Dodanie kilku przypraw sprawiło, że pasztet nabrał wyraźniejszego aromatu. Ślinka cieknie mi na samą myśl.

Ten artykuł w zamyśle ma być zbiorem moich ulubionych przepisów na pasztety warzywne. Na razie publikuję pierwszy z nich, ale kolejne pojawią się już niedługo 🙂

Składniki:

składniki na pasztet warzywny ze śliwką
  • 200 g brązowej lub zielonej soczewicy, najlepiej bio (około 1 szklanki)
  • 100 g kaszy jaglanej, najlepiej bio (około 0,5 szklanki)
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 15 suszonych śliwek (najlepiej bio)
  • 100 ml oleju, oczywiście najlepiej bio (około 0,5 szklanki)
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 3 łyżki sosu sojowego (polecam ekologiczny sos sojowy z solą morską)
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki cząbru lub czubrycy
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 2 duże ząbki czosnku lub 3 mniejsze
  • ¼ łyżeczki chili
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli (plus dodatkowe 1,5 do gotowania kaszy i soczewicy)

Sposób przygotowania:

Soczewicę płuczemy na sitku, a następnie wrzucamy do 1,5 l zagotowanej wody (osolonej 1 łyżeczką soli). Kaszę jaglaną przepłukujemy najpierw porządnie zimną wodą, a potem wrzątkiem (dzięki temu pozbędziemy się lekko gorzkawego smaku). Następnie wrzucamy ją do wrzącej wody (wystarczy 250 ml), również z dodatkiem soli (około 0,5 łyżeczki).

Cebulę kroimy w grubą kostkę (i tak będzie potem miksowana), wrzucamy na patelnię (na której wcześniej rozgrzaliśmy olej lub masło klarowane). Dodajemy goździki, ziele angielskie i liście laurowe. Smażymy, aż cebula się zarumieni i wyciągamy z niej przyprawy.

Ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną i cebulę przerzucamy do metalowej lub szklanej miski. Wszystko blendujemy na gładką masę. Dodajemy sos sojowy, majeranek, cząber, gałkę muszkatołową, słodką i wędzoną paprykę, chilii, pieprz oraz sól. Czosnek wyciskamy przez praskę. Następnie dokładnie wszystko mieszamy do połączenia składników.

Masę przekładamy do keksówki – należy ją wcześniej wysmarować olejem, a jej ścianki dokładnie obsypać otrębami lub płatkami, aby pasztet nie przywarł. Można też skorzystać z papieru do pieczenia. Starajmy się jednak wybierać papiery brązowe, ponieważ te białe są wybielane środkami chemicznymi.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, pasztet pieczemy przez około 45 minut, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie, można wyciągnąć go z blaszki (chociaż ja osobiście wolę go przechowywać w niej).

Pasztet najlepiej jest trzymać w lodówce. Teoretycznie można go mrozić, ale przyznam szczerze, że po odmrożeniu nie jest już tak smaczny.

Jeśli zrobiłeś pasztet według tego przepisu, daj znać, czy ci smakował w komentarzach poniżej. Zapraszam także do polubienia mojego konta na Facebooku i Instagramie.

Pozdrawiam,

Ania z Dla Zasady

Polecane artykuły:

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *