fbpx

Domowy twaróg – przepis z niepasteryzowanego mleka

Data dodania: 23.01.2021

Żeby zrobić domowy twaróg potrzebne jest przede wszystkim niepasteryzowane mleko. Wielu z was wydaje się pewnie, że zdobycie takiego mleka jest niemożliwe. Zamiast gdybać, sprawdźcie na OLX lub popytajcie sąsiadów. Możecie także spróbować wyszukać strony, które zrzeszają rolników z okolicy. Polecam stronę Lokalny Rolnik, która z tego co wiem operuje na terenie całego kraju, ale wyjątkowo prężnie funkcjonuje na terenie Śląska. Istnieją oczywiście sposoby, aby zrobić twaróg również z pasteryzowanego mleka (jednak ja uważam, że najzdrowszym wyborem jest produkt, który pochodzi prosto od krowy). Warto więc poszukać 🙂
Gdy już zdobędziemy niepasteryzowane mleko, pierwszym krokiem będzie jego skwaszenie (proces został opisany poniżej). Zrobienie z niego twarogu jest bardzo łatwe i superszybkie. Nie potrzebujemy do tego nic poza termometrem, gdyż kluczowe jest podgrzanie mleka do odpowiedniej temperatury. Twaróg z kwaśnego mleka jest pyszny i lekko wilgotny. Uwielbiam dodać do niego ogórka kiszonego, cebulkę, chrzan i przyprawy. Przepis na ten serek znajdziecie również poniżej.

Składniki i potrzebny sprzęt:

mleko niepasteryzowane
  • 2 litry zsiadłego mleka
  • Duży garnek
  • Łyżka
  • Termometr
  • Sitko

Przyda się także chusta serowarska lub pielucha tetrowa (oczywiście pod warunkiem, że nie była prana w proszku). Nie są one jednak niezbędne – twaróg można też przecedzić przez sitko.

Jak zrobić zsiadłe mleko?

Do zrobienia domowego twarogu potrzebujemy 2 litry zsiadłego mleka. Jak je zrobić? Wystarczy zwykłe niepasteryzowane mleko odstawić na 1 – 2 dni w ciepłe miejsce. I tyle 🙂 Po tym czasie powinno się ono ładnie zsiąść – poznamy to po tym, że mocno zgęstnieje i skwaśnieje (uwielbiam zsiadłe mleko, jest o wiele lepsze niż sklepowe maślanki czy kefiry).

Jeśli mleko jest w plastikowych butelkach, lepiej jest przelać je do szklanej butelki, miski lub do garnka, w którym docelowo zamierzamy robić ser biały. Zawarte w plastiku szkodliwe BPA reaguje z kwaśnymi produktami, przez co może przedostać się do zsiadłego mleka.

Zsiadłe mleko można zrobić także z pasteryzowanego mleka (ale nie UHT). Wystarczy dodać 4 łyżki kwaśnej śmietany lub zsiadłego mleka. Na opakowaniu musi być jednak zaznaczone, że zawierają ŻYWE kultury bakterii. W składzie nie powinny również znaleźć się żadne zagęstniki, konserwanty ani mleko w proszku.

Śmietanę należy wyjąć z lodówki, aby miała temperaturę pokojową. Mleko podgrzewamy powoli do temperatury około 22-28°C, po czym ściągamy z palnika. Dodajemy śmietanę lub zsiadłe mleko, mieszamy dokładnie, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 1-2 dniach, zsiadłe mleko powinno być gotowe.

Przepis na domowy twaróg

domowy twaróg

Zsiadłe mleko wlej do garnka, starając się nie rozdrobnić za bardzo skrzepu. Jeśli było ono kwaszone w garnku, pokrój skrzep na około 5 cm kawałki. Podgrzewaj mleko na małym ogniu, delikatnie mieszając, do temperatury 36 – 39°C, przy czym najlepiej jest nie przekraczać 38°C. Zbyt wysoka temperatura wpływa na walory smakowe – twaróg może stać się suchy i kruszący.

Następnie przez około 30 – 60 minut staraj się utrzymywać temperaturę na poziomie około 38°C – dobrym sposobem jest rozgrzanie piekarnika do 50°C i wstawienie tam mleka. Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij garnek z piekarnika i odstaw do wystudzenia. Po upływie 2 – 3 godzin przełóż twaróg do chusty serowarskiej, tetry lub zwykłego sitka z drobnymi oczkami i pozostaw do odcieknięcia. Można też docisnąć czymś twaróg, żeby odsączyć nadmiar wody (będzie wtedy bardziej zwarty). Ja, szczerze mówiąc, nie potrzebuję robić z niego kostki, więc nie odsączam serwatki do ostatniej kropelki, tylko po prostu przekładam do miseczki, w której później przyprawiam twarożek (przepis poniżej). Z 2 litrów mleka, powinniśmy otrzymać około 500 g twarogu.

Przepis na twaróg z ogórkiem kiszonym, chrzanem i czosnkiem

Muszę przyznać, że nigdy nie byłam największą fanką twarogów, jednak w tym wydaniu smakuje mi on wyśmienicie.

Składniki na twarożek:

  • 500 g twarogu
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ dużej cebuli lub ½ średniej
  • Pęczek szczypiorku
  • 1,5 łyżeczki soli himalajskiej, morskiej lub kłodawskiej
  • Trochę mniej niż pół łyżeczki pieprzu
  • 2 czubate łyżeczki chrzanu
  • 3 – 4 ogórki kiszone

Szczypiorek, cebulę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy sól, pieprz i chrzan. Następnie wszystko mieszamy i gotowe 🙂

Pomysł na kanapkę z domowym twarogiem i pieczonym burakiem

Po prostu uwielbiam kanapkę z pieczonym burakiem i twarogiem przygotowanym według przepisu powyżej.

Buraka myjemy, nakłuwamy lekko nożem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180-200°C. Pieczemy, aż skórka stanie się pomarszczona, a burak miękki. Następnie obieramy go ze skórki, kroimy na plastry i kładziemy na kromkę chleba. Na wierzch dodajemy twaróg i „zieleninę”, na przykład kiełki, rzeżuchę, świeżą bazylię i sałatę. Uwielbiam także dodatek pokrojonego w plasterki kiszonego czosnku.

Wypróbowałeś któryś z powyższych przepisów? Daj znać, co o nich myślisz w komentarzach poniżej.
Zapraszam także do polubienia mojego konta na Facebooku i Instagramie 🙂

Pozdrawiam,
Ania z Dla Zasady

Polecane artykuły:

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *