fbpx

Deser z daktyli – przepis na pyszny, szybki i zdrowy deser

Data dodania: 28.02.2021

Nigdy nie byłam największą fanką daktyli, gdyż są dla mnie zbyt słodkie. Okazało się jednak, że komponując je z odpowiednimi składnikami, można uzyskać naprawdę pyszny i bardzo ładnie wyglądający deser. W dodatku szybki do zrobienia, prosty i niewymagający pieczenia.


W oryginalnym przepisie daktyle wypełnia się serkiem Mascarpone i orzechami włoskimi. Ja użyłam jednak gęstego jogurtu naturalnego oraz migdałów i orzechów nerkowca. Deser jest równie pyszny, a uważam, że jednak zdrowszy.

Składniki i przepis

  • 20 świeżych daktyli
  • 20 czubatych łyżeczek gęstego jogurtu naturalnego
  • 20 migdałów
  • Garść pokruszonych orzechów nerkowca

Zrobienie deseru jest banalnie proste. Wystarczy wyciągnąć z daktyla pestkę, nałożyć do niego czubatą łyżeczkę jogurtu naturalnego, a na koniec udekorować migdałem i pokruszonymi orzechami nerkowca.

deser - daktyle z orzechami

Na co zwrócić uwagę przy wyborze składników?

Jogurt

Jogurt naturalny musi być gęsty. Można użyć skyra lub jogurtu typu greckiego, ale upewnijmy się wcześniej, że nie zawierają one mleka w proszku, ani żadnych innych podejrzanych dodatków. Warto także sprawdzić, czy na etykiecie znajduje się informacja o ŻYWYCH kulturach bakterii. Jeśli nie ma takiego dopisku, może to oznaczać, że produkt jest pasteryzowany, przez co pozbawiony dobroczynnych bakterii.

Ja do daktylowego deseru użyłam jogurtu z Bakomy, który jest wystarczająco gęsty, zawiera żywe kultury bakterii i nie zawiera mleka w proszku. Zobaczymy tylko jak długo…

Daktyle

Najlepsze są oczywiście świeże daktyle, jednak zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszędzie można je dostać, a poza tym nie należą one do najtańszych. Dlatego od biedy można także użyć suszonych owoców. Są również smaczne, ale nie ma co się oszukiwać – smakiem nigdy nie dorównają świeżym daktylom. A przynajmniej moim zdaniem.

Orzechy

Tak jak pisałam wcześniej, w oryginalnej wersji tego deseru daktyle podawane są z orzechami włoskimi, które (według książki Przewodnik Odkwaszania Organizmu autorstwa dr Susan E. Brown) są „mocno kwasotwórcze”. Tymczasem to samo źródło wskazuje, że migdały są „lekko zasadotwórcze”, a orzechy nerkowca „średnio zasadotwórcze”.

Jeśli zrobiłeś deser z daktyli według powyższego przepisu, daj znać w komentarzach poniżej. Zapraszam także, do polubienia mojego konta na Facebooku i obserwowania na Instagramie.

Pozdrawiam,
Ania z Dla Zasady

Polecane artykuły:

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *