fbpx

Ciasto bananowe – przepis z razowej mąki orkiszowej i owsianej

Data dodania: 04.05.2021

Ciasto bananowe jest zdecydowanie moim ulubionym słodkim wypiekiem. Puszyste, wilgotne w środku, bardzo szybkie i łatwe do zrobienia. A w dodatku zawsze się udaje 😊 Dzięki wykorzystaniu razowej mąki orkiszowej i owsianej, a także niewielkiej ilości ksylitolu jest także o wiele zdrowsze niż tradycyjne wypieki.

Składniki na ciasto bananowe

  • 1 szklanka razowej orkiszowej mąki
  • ¾ szklanki mąki owsianej
  • ½ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ szklanki ksylitolu
  • ½ szklanki pokruszonych orzechów nerkowca
  • 2 jajka
  • ⅓ szklanki roztopionego oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego)
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego (ok. 180 g)
  • 4 średnie banany (najlepiej bardzo dojrzałe)
  • ¼ szklanki syropu z agawy lub miodu (opcjonalnie, ja dodaję tylko wtedy, jeśli nie mam mocno dojrzałych bananów)
  • Pół tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
  • Orzechy i wiórki kokosowe do posypania (opcjonalnie)

Przepis na ciasto bananowe

Oba rodzaje mąki przesiewamy do miski, dodajemy do niej także otręby, które pozostały na sitku. Następnie wrzucamy resztę suchych składników: ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, ¼ szklanki ksylitolu i ½ szklanki orzechów. Wszystko razem mieszamy.

Do drugiej miski wbijamy 2 jajka i roztrzepujemy je dokładnie. Olej kokosowy wrzucamy do małego garnuszka, roztapiamy na małym ogniu i dodajemy do jajek razem z jogurtem naturalnym i (opcjonalnie) syropem z agawy. Banany przed obraniem płuczemy pod bieżącą wodą, aby podczas obierania pestycydy ze skórki nie przedostały się do wnętrza owocu. Następnie gnieciemy je widelcem (nie musi być na totalną miazgę) i dodajemy do reszty mokrych składników. Mieszamy dokładnie. Na koniec łączymy ze sobą składniki suche i mokre.

Keksówkę smarujemy olejem, obsypujemy wszystkie ścianki otrębami, na dno wrzucamy trochę płatków owsianych (dzięki temu łatwiej wyjmiemy potem ciasto z foremki). Wstawiamy do rozgrzanego do 170°C piekarnika i pieczemy z termoobiegiem przez około 60 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na około 30 minut, aby ciasto trochę przestygło i dopiero wtedy wyjmujemy z foremki. Jeśli chcemy, żeby nasz wypiek ładnie wyglądał możemy roztopić w garnuszku pół tabliczki gorzkiej czekolady,  wysmarować nią górę ciasta i posypać wiórkami kokosowymi oraz orzechami. Wkładamy ciasto do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe 😊

Na co zwrócić uwagę wybierając składniki do ciasta?

  • Sól – unikaj rafinowanej soli stołowej. Wykorzystaj himalajską, kłodawską lub ewentualnie morską.
  • Olej – użyj nierafinowanego i tłoczonego na zimno oleju kokosowego. Jego temperatura dymienia wynosi 180°C, a my pieczemy ciasto w 170°C.
  • Ksylitol – uważaj na podróbki tego słodzika. Prawdziwy Ksylitol powinien pochodzić z Finlandii i być zrobiony z brzozy (w sklepach można dostać także podróbki wytwarzane z kukurydzy).
  • Jajka – wybieraj jaja ekologiczne, a przynajmniej te pochodzące od kur z wolnego wybiegu.
  • Syrop z agawy – sprawdź, czy w składzie nie ma żadnych dodatkowych substancji, typu cukier, barwniki, zagęszczacze.
  • Jogurt – nie kupuj produktów, które zawierają mleko w proszku, karagen lub inne zagęszczacze.
  • Mąka – użyj pełnoziarnistej mąki orkiszowej (typ 1850 lub 2000) oraz razowej mąki owsianej. Najlepiej jeśli będą posiadać certyfikat ekologiczny (tylko wtedy możesz mieć pewność, że nie zawierają pozostałości glifosatu lub innych chemicznych pestycydów).

O co jeszcze warto zadbać przy zdrowym gotowaniu?

Jeśli chcemy zdrowo gotować, istotne są nie tylko wykorzystywane przez nas składniki, ale także stosowane naczynia. Unikaj misek, łyżek a przede wszystkim foremek do pieczenia wykonanych z sylikonu, plastiku, aluminium, teflonu lub innych tworzyw sztucznych. Staraj się wybierać naczynia wykonane z bardziej naturalnych materiałów – szkła, drewna, gliny czy ceramiki.

Czy orkiszowe ciasto bananowe jest zdrowe?

Wykorzystanie pełnoziarnistego orkiszu oraz owsa (zamiast białej mąki pszennej) oraz ksylitolu (zamiast zwykłego cukru) sprawia, że ciasto jest z pewnością o wiele zdrowsze od tradycyjnych wypieków. Pamiętajmy jednak, że nic co spożywane w nadmiarze nie będzie służyło naszemu zdrowiu.

Pozdrawiam,
Ania z Dla Zasady

Polecane artykuły:

Komentarze:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *